Mi az Omega 3 olaj

Mi az Omega 3 olaj

Az Omega 3 nem egy csodaszer, hanem a szervezet zavartalan működéséhez szükséges esszenciális zsírsav, melyet szervezetünk nem tud előállítani.

mi az omega 3 olaj

Az omega-3 a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjának összefoglaló elnevezése, amelynek erős kettős kötése a metilvégtől számított 3. és 4. szénatom között van. Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek, szervezetünk azonban nem képes előállítani őket, ezért az omega-3 zsírsavakat az étrendünkbe kell illeszteni. A termékeny életkorban lévő nők kivételt képeznek, hiszen képesek kis mennyiségű omega-3 zsírsavak előállítására. Mindazonáltal számukra is ajánlott az omega-3 zsírsavak bevitele. Különböző típusú omega-3 zsírsavak léteznek: a rövidebb láncú omega-3 zsírsavak a növényvilágból, a hosszabb láncú omega-3 zsírsavak pedig tengeri forrásokból származnak. A hosszú láncú omega-3 zsírsavaknak van a legmagasabb bioaktív hatása, különösen az eikozapenténsavnak (EPA, C20:5 omega-3) és a dokozahexénsavnak (DHA, C22:6 omega-3-3).

Az omega-3 olajok a zsírok egy igen speciális fajtájához tartoznak, mégpedig az alapvető zsírsavakhoz, ami azt jelenti, hogy ezek a zsírok feltétlenül szükségesek az egészséges élethez. Nélkülük semmiképpen nem lehetünk egészségesek.
Az 1930-as években a kutatók rájöttek, hogy az összes növényben vagy állatban fellelhető zsír között csak kettő van, amelyhez szervezetünknek feltétlenül hozzá kell jutnia. E kettő közül az egyik az omega-3 olajok, a másik pedig az omega-6 olajok családjába tartozik. Ha ezeket az alapvető zsírsavakat elhagyjuk az étkezésünkből, az egészségünk láthatja kárát ugyanúgy, mintha a vitaminokat vagy az ásványi anyagokat hagyjuk ki.

Mi az a zsírsav?

Minden zsír ugyanazokból az összetevőkből, szénből, oxigénből és hidrogénből épül fel. Ezek az elemek zsírsavnak nevezett molekulákká szerveződnek.
A zsírsavmolekula zsír része lánccá összeállt szénatomokból áll, a sav részt pedig oxigén és hidrogénatomok alkotják, melyek a szénlánc végéhez kötődnek.
Egy lánc négy-huszonnyolc szénatomból állhat, s a lánc hosszúsága szerint megkülönböztetünk rövid, közepes és hosszú láncú zsírsavakat.

Mit jelent az, hogy „többszörösen telítetlen zsírsav”?

A zsírsavmolekulán belül a szénlánc is hordoz hidrogénatomokat.
A telített zsírokban a szénlánchoz olyan sok hidrogénatom kapcsolódik, amennyi csak lehetséges a lánc tehát hidrogénatomokkal telített.
A telítetlen zsírsavakban a szénlánchoz kevesebb hidrogénatom kapcsolódik, tehát még van hely rajta. A telítetlen zsírsavak lehetnek egyszeresen vagy
többszörösen telítetlenek. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban két hidrogénatom levált két egymást követő szénatomról a lánc közepén.
Ennél a szén-szén kötésnél, ahonnan a hidrogén levált, kettős kötés alakul ki, mely a lánc gyenge pontját képezi és megtöri a láncot.
Mivel a töréses láncok nem tudnak szorosan egymáshoz simulni, az egyszeresen telítetlen zsírsavak kevésbé szilárdak, s már szobahőmérsékleten megolvadnak.
A többszörösen telítetlen zsírsavakban még több – négy-tizenkettő – hidrogénatom vált le a szénláncról.
Minél kevesebb hidrogén van egy láncon, annál több törés van benne. S minél több törés van benne, annál folyékonyabb a zsiradék.

A hosszú láncú omega-3 zsírsavak (EPA és DHA) főként olajos halakban, így szardíniában, makrélában, szardellában és lazacban találhatók meg.

Nem minden zsiradék káros.
Manapság, amikor a legtöbb ember túl sok zsiradékot fogyaszt, és egyben retteg a zsíroktól, elvesztettük azt a képességünket, hogy a hasznos és káros zsiradékokat megkülönböztessük, holott óriási különbség van köztük – és ez a különbség egészségi állapotunkat befolyásolja.
Bár sokat hallani, milyen egészségtelenek a marhahúsban és a többi állati eredetű ételben található telített zsírok, a legfőbb probléma inkább a különböző étkezési zsiradékok közti helytelen arány. A manapság divatos túlfinomított, hosszú feldolgozáson keresztüleső táplálékaink között túl sok az omega-6 zsírsavban gazdag salátaöntet, pékáru, margarin… stb. Az omega-6 olajok pedig, bár egészségünk számára nélkülözhetetlenek, ha túl sokat fogyasztunk belőlük, növelik a gyulladások, a szívbetegség, a rák és más betegségek veszélyét.
Ezzel szemben az omega-3 olajok, melyek szintén élettani fontosságúak, pontosan az ellenkező hatást váltják ki szervezetünkben. Ha beiktatjuk őket étrendünkbe, segítenek helyreállítani az étkezési zsírsavak természetes egyensúlyát. Az omega-3 zsírsavak fogyasztását úgy növelhetjük, ha több halat (vagy táplálékkiegészítők formájában) eszünk.
Az omega-3 olajok hosszú távon jócskán csökkentik egyes komoly betegségek veszélyét.

 

Zinzino BalanceOil vásárlás >>>

Mi az Omega 3 olaj

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Facebookyoutube

Comments are closed.

Show
Hide