Omega 3 hatása szív és érrendszerre

Az Omega-3 a szív és érrendszer

Az omega-3 olajok megakadályozzák a fölösleges vérrögök képződését azáltal, hogy az AS omega-6 zsírsavból létrejövő thromboxan nevű eicosanoid szintjét szabályozzák.

omega 3 szív érrendszer hatása

A normális szintű tromboxan által kiváltott vérrögképződésre szükségünk van ahhoz, hogy egy-egy sérülés alkalmával ne vérezzünk el, a túl sok tromboxan által okozott rendellenes vérrögképződés azonban veszélyes. A felesleges vérrögök akadályozhatják a keringést, csökkenthetik egy-egy testrész vérellátását. Ha egy rög (trombus) nem hagyja, hogy a szívbe vagy az agyba elég vér jusson, szívroham, vagy szélütés léphet fel. Dr. Edward N. Siguel szerint az EPA nevű omega-3 olaj szintjének növekedése a vérben az aszpirinhez hasonlóan megakadályozhatja a vérrögök képződését, és így megelőzheti a szívbetegséget, ráadásul mindenféle mellékhatás nélkül.
Az omega-3 olajoknak megvan az a különleges képessége is, hogy egy vérben található zsír, a triglicerin magas szintjét csökkenti. Egy omega-3-kutató, William Harris Ph.D., a Kansas Cityben lévő University of Missouri orvosprofesszora szerint a megemelkedett triglicerinszint a szívbetegségek egyik fontos rizikófaktora.

Az omega-3 és az omega-6 olajok együttesen alkotják azokat a speciális lipideket vagy zsírokat, amelyek a testünk minden egyes sejtjét felépítő membránokat alkotják. Ezek a membránok olyanok, mint a ház falai. Amellett tehát, hogy eicosanoidokat termelnek, az omega-3 és omega-6 olajok annak szabályozásában is részt vesznek, hogy mi kerül be a sejtjeinkbe és mi kerül ki belőlük, azaz tulajdonképpen kapuként is működnek. Az omega-3 olajok növelik a vörösvértest membránjának rugalmasságát, ennek eredményeként a vörösvértestek könnyebben jutnak át a hajszálerek kanyarjain. Egyszóval a vér folyékonyabbá válik, ami nemcsak az egész test vérkeringését javítja, beleértve az agyat is, hanem a szív dolgát is megkönnyíti.

A magas vérnyomás szélütéshez és szívrohamhoz egyaránt vezethet. Ennek egyik oka lehet, hogy túl magas az egyik omega-6 eicosanoid, a thromboxan szintje. A thromboxan az erek egyik hatékony összehúzója. Az omega-3 olajok segítenek a magas vérnyomás normalizálásában azáltal, hogy – mint azt már sejteni lehet – megakadályozzák a thromboxan túltermelődését, és így elősegítik az erek megnyúlását és elernyedését.
A New England Journal of Medícine arról számolt be, hogy a szélütéssel és szívrohammal összefüggésbe hozott, megkeményedett és beszűkült artériákat (az ateroszklerózist) az erek falainak krónikus gyulladása is okozhatja. Ez a gyulladás olyan pirossággal és duzzadással kezdődik, mint amikor az ujjunkon egy vágás elfertőződik, a szakértők szerint azonban az erek túl aktív immunsejtjei ezt a gyulladást fenntartják, és így egy eredetileg védekezési mechanizmus rombolásba fordul. Még az is felmerült, hogy az ilyen gyulladás az ateroszklerózis jóval alapvetőbb oka, mint a koleszterin vagy a magas vérnyomás.

Az omega-3 olajok még az előtt semlegesítik az omega-6 olajokat, hogy azok az artériák gyulladásához vezető láncreakciót indíthatnának, s így ezáltal is fontos szerepet játszanak a szívbetegségek megelőzésében.
Az omega-3 olajok a szívritmus szabályozásában is segítenek. A szívrohamok nem mindig halálosak, könnyen halállal végződhetnek azonban, ha a szív vad, szabálytalan, aritmikus rezgéssel, fibrillációval válaszol rájuk, ami megakadályozhatja, hogy a vér eljusson egy-két létfontosságú szervbe, mint például az agyba. A halolajból származó omega-3 olajok segítik megelőzni az aritmia (szívritmuszavar) kialakulását. A túl gyors szívdobogást is lelassítják azáltal, hogy csökkentik a szívizmok sejtjeinek elektromos izgathatóságát.

Meglévő betegségekre az Omega 3 hatása

Artemis P. Simopoulos, M.D. szerint az omega-3 olajok a már előrehaladott szívkoszorúérbetegségben szenvedő embereken is segíthetnek.

A bizonyítékot két híres kísérlet szolgáltatja; az egyik az Angliában végzett DART-próba, a másik a franciaországi Lyon-diétával végzett szívkutatás. Mindkét nagy kutatás szívroham után felépült embereket állított be két különböző étrendre. Az emberek fele a szívspecialisták és az Amerikai Szívbetegek Társasága által ajánlott, ún. „okos” diétát követte, mely omega-6 olajokban gazdag és omega-3 olajokban szegény volt. Az emberek másik fele omega-3 olajokban gazdag étrendet fogyasztott. Sokkal több beteg maradt életben az omega-3 csoportban – olyannyira, hogy két év után a francia felmérés etikai okok miatt hirtelen véget ért, hiszen az új diéta annyival jobbnak bizonyult.
Dr. Donald O. Rudin nem hivatalos felmérésében két beteg, akik angina pectorisban (a mell-kasban jelentkező fájdalom, melyet a szív elégtelen vérellátása okoz terhelés esetén) szenvedtek, „minden fájdalom teljes megszűnéséről számoltak be néhány hónappal azután, hogy lenmagolaj-kúrát kezdtek” – írja Dr. Rudin. Egyik önként jelentkezője keringési problémái miatt még arra is képtelen volt, hogy rövid távokat gyalog megtegyen anélkül, hogy kínzó fájdalmat ne erezzen. A halolaj néhány hónapon belül itt is a fájdalom megszűnését eredményezte.
„Egy másik keringési betegség, az ún. Ray-naud-betegség – mely a kéz és a láb ereinek rendellenes összehúzódása révén jeges végtagokat eredményez – két beteg esetében is javarészt megszűnt” – írja Rudin.

Forrás: Clara Felix – All About Omega-3 Oils (1998)

Zinzino BalanceOil vásárlás >>>

omega 3 szív és érrendszer

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Facebookyoutube

Comments are closed.

Show
Hide