Mik a transzzsírsavak?

Mik azok a transzzsírsavak?

A transzzsírsavakat korunkban a csúcstechnológiás eljárásokkal feldolgozott étkezési olajak eredményezték.

mi a transzzsir hidrogénezett zsír

Minél telítetlenebb (folyékonyabb) egy zsír, annál könnyebben megavasodik. Az olajak hidrogenizálását az 1900-as évek elején kezdték használni, a minél hosszabb ideig eltartható zsírok előállítására. Ebben az eljárásban hőt és fémkatalizátorokat használnak ahhoz, hogy a hidrogénatomokat visszakényszerítsék a zsírsavak szénatomláncára.
Ennek eredményeként kemény zsírtömb jön létre, mely a boltok polcain hosszú ideig eltartható, az alapvető zsírsavakból viszont semennyit sem tartalmaz.
Ennek az eredeti eljárásnak a változata az ún. „könnyű hidrogenizálás” vagy „részleges hidroge-nizálás”, melyet manapság sok olaj és margarin előállításakor használnak, ugyanis nem annyira kemény zsírt eredményez.

Sajnos ez az eljárás az olajak omega-3 és omega-6 összetevőit mesterséges „álzsírrá” alakítja, mely már nem tudja betölteni azt az élettani funkciót, amelyet az alapvető zsírsavak. Ezek az ún. transzzsírsavak, melyek nemcsak a különböző olajakban és margarinokban találhatóak, hanem abban a több száz vagy ezer ételben is, amelyet az élelmiszeripar ezek felhasználásával készít.
A transzzsírsavak igen alattomosak, ugyanis eléggé hasonlítanak az alapvető zsírsavakra ahhoz, hogy sejtmembránjaink szívesen befogadják őket. Ha azonban egyszer már a szöveteink részévé válnak, nem tudják azt a funkciót betölteni, amit az omega-3 és az omega-6 zsírsavak.
Minél több transzzsírsavat eszünk, annál nagyobb lesz a hiány az omega-3 olajból.

Amikor az élelmiszeripar rákényszerült, hogy az állati zsírok helyett a „szívbarát” többszörösen telítetlen olajokat használjon, a kereskedelemben kapható élelmiszerek transzzsírsav-tartalma az egekig ugrott.
Az élelmes élelmiszeripar ugyanis azt találta ki, hogy félig hidrogénezett olajokra tért át annak érdekében, hogy termékeinek ugyanaz a ropogós, omlós állaga maradjon, mint amit az állati zsírok és a kókuszolaj biztosítottak. Még a csecsemőknek készített babapiskóták is félig hidrogénezett zsírt tartalmaznak.

 

Zinzino BalanceOil vásárlás >>>

Mik a transzzsírsavak

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Facebookyoutube

Comments are closed.

Show
Hide